Barion Pixel

Megtérülési idő? Lesz ebből még valami?

bányász blog és bányász segédlet
CryptoPlaza blog
 2021-10-24

Inkább kihagyom! - Hibák, melyet kezdő kriptovaluta bányászként elkövethetsz

Sokat gondolkodtam azon, hogy mi legyen a következő témánk. Azt hiszem, hogy ez most a lehető legjobb választás, amit felhozhatok. Kriptovaluta bányászattal 2016 év végén kezdtem el foglalkozni egy barátommal, akkor ez még újkeletű dolognak számított, senki nem hitt benne igazán.

Videokártyával pénzt keresni?

A szakmámat illetően IT rendszergazda vagyok, így az érdeklődés nem a bányászattal azonos időben kezdődött, ez 10 évvel megelőzte azt. 2016 év elején, mikor először olvastam a Bitcoinról és a kriptovalutákról, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőségét. Talán ennek az volt az oka, hogy ez is csak egynek tűnt a sok lehetőség közül. Aztán év közben, követve Székely Vegán videobloggert, feltűnt a háttérben néhány érdekes számítógép, tele videokártyával. A valódi érdeklődés, megszállottság itt kezdődött. Az eddig félszavaknak hitt gondolatok összevonódtak, a kérdőjelek helyére egyenlőségjel került.

Ettől a pillanattól kezdve én, mint a kisgyerek karácsonykor, hajnalban keltem, éjjel feküdtem, közben pedig ajándékként nyitottam fel minden olyan weboldalt, ami néhány információmorzsával szolgált számomra azzal kapcsolatban, hogy mi is ez az egész és hogyan érdemes elkezdeni. Az információ ekkortájt még kevésbé volt megtalálható és hiteles, mindenki csak találgatott.

Mivel minden napom, hetem, hónapom erről szólt abban az időszakban, így nem is igazán tudtam másról beszélni a barátoknak, csak erről. Ők persze komolytalan dolognak tartották az egész kripto-mizériát, amolyan lehetetlenségként fogták fel. Sajnos nem csak az én barátaim, hanem a hozzám hasonlóan "megvilágosultak" ismerősei is meg voltak győződve arról, hogy ez biztosan valami olyan számítógépes program, ahol napi $0.5-t kereshetsz azzal, ha átkattintasz néhány website-ra. Talán a bányászat szó az, ami komolytalanná teszi az egészet, viszont ez már olyannyira megmásíthatatlan, mintha magát a Facebook szó helyére szeretnénk találni valami kevésbé "arckönyvnek" hangzót.

A volatilitás és a nagy nyomásnak engedő bányászaink, avagy hogyan lett az új Audiból egy 20 éves Volkswagen?

2017. év közepén járunk, amikor a bányászó közösség velem együtt feltelítődik. Eljön az pont, aminek eredményeként az előtte tőzsdét nem ismerő hobbisták behúzzák a kéziféket. Nem ismeretes számukra a korrekció szó, így megtörténik az első. Ezt túlélve a csökkenő profitból következő hosszabb megtérülési idő mellett, de még megvan a lendület, kitartanak, ha már bevásároltak 2 db videokártyát, összesen 150.000 Ft értékben (itt a már magasnak számító beszerzési árral számolhatunk, 1 Mh/s-ért 2600 Ft-ot fizet a tulajdonosa). 

crypto bányászat megrérülési idő 1
crypto bányászat megrérülési idő 1

Átevezve az első kis hullámot, az ezt követő időszak újabb képzeleteket szül. Az anyagi függetlenség mindenki számára egyre elérhetőbbé válik akkor, amikor az említett 2 db videokártyák megtérülési ideje nem több, mint 2-3 hó. Néhányan már a kamatos kamat elvére hagyatkozva olyan számításokat végeznek, miszerint ez év végére ha minden megkeresett fillért visszaforgatnak, megnégyszerezhetik a kezdő teljesítményt, amiből karácsony tájékán már mindenki vehet egy új autót minden családtagjának. Ez év karácsonya ismételten nagy ajándék. December 24-e több okból is jeles ünnep, szentestén születtem. Ebben az évben úgy tűnt, bejön minden számítás, szinte újraéltem a gyerekkorom legszebb pillanatait akkor, amikor az ekkor kezdődő 3 hét során minden nap úgy kelhettem fel és feküdhettem le, hogy annyi pénzt kerestem alvás közben, mint amennyit 1 heti munkával kerestem volna. Ez jelentette ekkor nekem a nagy ajándékot.

Az árfolyam az egekben! Igen, mindenki ezt gondolta, miután a 2018 januári zuhanás éppen akkora tempóban igyekezett beleállni a földbe, mind amekkora tempóval az elmúlt 3 hét során mindenkit eljuttatott az elméleti mennybe. A zuhanás 12 hónapig tartott. Nem kevés idő. A hit mindenkiben elszállt, még abban az emberben is, aki kitartónak számított, érthető. A kezdeti 3 hónapos megtérülés a végtelennel lett egyenlő, oda a kriptovaluta bányászatnak.

Amit a hitetlenkedő barátoktól megkapott az ember azt a mondatot jól ismeri mindenki. Néha mi is mondjuk másnak, néha hallgatjuk is: én megmondtam!

A hit, ami megtörhetetlen volt az elején, megtört. A gépeket, videokártyákat előszeretettel vásárolták meg a játékosok, persze töredéke áron, mivel a piac telített volt.

crypto bányászat megrérülési idő 1
crypto bányászat megrérülési idő 1

A 2019-es év sem telt jobban, a haldokló piac vett egy nagy levegőt, aztán ismét nem történt semmi. Az 1 éves folyamatos esést követő még 1 éven át szintén 0 az olyan események száma, ami bármi életjelet is mutatott volna a piac irányából. Már-már szép emlékként, életünk legnagyobb elhalasztott lehetőségeként gondolunk vissza arra az időszakra, amikor azt hittük, hogy ez lesz a jövő, soha nem kell elmennünk dolgozni, elértük az anyagi függetlenséget. Jó volt. Életem legnagyobb bukását éltem át 2018-ban, amikor a bányászatból és az ebből következő munkákból megszerezett kriptovaluták értéke 8 számjegyű forintosított összegét napról napra elveszítettem. A kétségbeesés, a bizonytalanság szülte rossz döntéseket követően az 58 ETH-ból lett 14 db. A szinte új Audiból az időszak végre már csak egy 20 éves Volkswagent lehetett volna venni. Megtettem. A páromnak vásároltam egy 600.000 Ft értékű 20 éves Volkswagent abból az összegből, amit végül a 140$-os árfolyamon, dacból eladott 14 db Ethereumnak köszönhettem.

Az Audi később meglett, bár kétkezi munkával és évekkel később, így az új autó már közel sem volt új, de legalább enyhült a harag magam felé, hogy lehettem akkora hülye, hogy nem vettem ki $1300-nál az Ethereumot 2018 januárjában. 

Az új időszak, csak sokkal több kezdővel

Jómagam már veteránnak számítok, túléltem az első háborút, de lesz még! A piac az intézményi befektetők mellett rengeteg olyan kezdőből is áll, amilyen én is voltam 2016-ban.

Elindítottam a CryptoPlaza-t. Elindítottam a cégemet egy olyan dologra alapozva, amire az elmúlt időszakokat tekintve első ránézésre egyáltalán nem lehet alapozni. A barátommal, aki ott volt velem a kezdetek kezdetén, a családjaink sorsát kockáztatva főállást vállaltunk azért, hogy minél több embert tudjunk meggyőzni:

A kriptopiacot nem lehet elnyomni!

2020. év vége volt az a pont, amikor újra fejet hajtottunk a kriptovalutáknak. Megfogadtuk, hogy minél több embert mentünk ki a kriptovaluták tengeréről. Ha a következő hullámig csak 1 emberrel sikerül megértetnünk azt a tényt, hogy akkor kell bányászni, akkor kell kitartani és vásárolni amikor úgy tűnik, hogy vége, meghozza majd a gyümölcsét.

Tekintsünk vissza arra a 20 éves Volkswagenre. 14 db Ethereum, ennyibe került. Az idei all time high állapotot tekintve 17.200.000 Ft-ot fizettem érte. Ez az a 14 db Ethereum, amiből a piaci elértéktelenedésnek tűnő délibáb miatti rossz döntések előtt még 58 db volt. 71 millió forint.

A Bitcoin a 2009-es indulása óta 3 nagyobb hullámot élt meg. Az első hullám után 3 év telt el, a második után 1,5 év, a harmadik után 1 év. 

Lesz-e még következő?

...vagy már többen hisznek benne, mint aki nem?

Erre sajnos nem tudok választ adni. Azt tudom, hogy mit érdemes tenni akkor, ha ez megtörténik.

  • Nem szabad megijedni
  • Nem szabad eladni
  • Nem szabad azért nem elkezdeni a bányászatot, mert a megtérülési idő jelenleg hosszabb, mint néhány hónapja. Tudom, hogy most ez a legerősebb ellenérv, pedig hidd el, ez jelenleg a legjelentéktelenebb tényező
  • Nem szabad kihagyni!

A következtetés

A cikk elején említettem, hogy a 2600 Ft-ba kerülő Mh/s ár már soknak számított. Jelenleg 10.700 Ft-nál tartunk.

Sok? Nem hinném! Ahogy a kriptovaluták árfolyama sem magas jelenleg, mégis csúcsokat döntünk.

RX580, ez volt az előző felvonás azon videokártyája, amit tonnaszámra vásároltak a bányászok. Az eredeti ára 58.000 Ft volt, majd a bányászláz során 80-90.000 Ft-ért vásárolta mindenki használtan. Ezt az időszakot követő összeomlás idején ezeket a kártyákat 23.000 Ft-ért lehetett megvásárolni, mivel telített volt velük a használt kártya piac. Jelenleg 150-180.000 Ft-ot adnak érte a bányászok. Reális? Igen, mert még így is visszahozza az árát (igaz, hogy veszélyes is ebbe ölni a pénzt, de ez egy másik fejezet lenne).

Azt gondolom, hogy ameddig 10 emberből 8 nem tudja, mi az, hogy Bitcoin, addig van hová emelkednie az árfolyamoknak. A történetem első időszaka biztosan ismételni fogja önmagát, így a jelenleg kibányászott Ethereum vagy bármely kriptovaluta értéke bizonyosan töredéke annak, mint amit érni fog akárcsak 2-3 év múlva.

Soknak tűnik a megtérülési idő? Nézz meg egy ingatlant! 10-12 év jó esetben, mire visszahozza az árát, pedig halandó berkekben a lehető legjobb befektetési lehetőségek között tartják számon.

Hogyha csak 1 embert sikerült meggyőznöm a saját, személyes történetemmel, tapasztalataimmal, már megérte elindítanom a CryptoPlaza-t. 

Made with 
Copyright © 2021-2022 Cryptoplaza
magnifiercrossmenuchevron-down