Barion Pixel

Mi várható az Ethereum merge után?

bányász blog és bányász segédlet
CryptoPlaza blog
 2022-09-14

Nem árulok el azzal nagy titkot, ha azt mondom: 10 óra múlva a kripto történelem egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb átalakulása fog megtörténni. Milyen hatással lesz ez az Ethereum jövőjére, és a bányászat jövőjére?


Először is kezdjük az Ethereum merge-el, miért van rá szükség?

A 2020-as "DeFi summerként" elhíresült nyáron rengeteg olyan kripto-projekt jött létre, amik sokkal magasabb számú tranzakciót kívántak adott időintervallum alatt. Létrejöttek különböző DeFi, NFT, Play to Earn, Move to Earn projektek, a maguk igényelte, másodperenként többtízezer darab tranzakcióval. E miatt az Ethereum hálózati sebessége belassult, a Gas fee az egekbe szökött, amely nagyon drága használati díjjal járt a hálózaton.

Az Ethereum fejlesztői rádöbbentek arra, hogy a hálózatuk nem skálázható, melynek megoldásaként egy soha nem látott konszenzus mechanizmus váltást terveztek implementálni. Ez év decemberében az EIP 1559 számú frissítéssel létrehozták az Ethereum mainnettel párhuzamosan, immáron több, mint 2.5 éve futó beacon chaint, ami holnap reggeltől az Ethereum mainneteként fog tovább élni.

Miért nem mozdul az árfolyam?

Kizárólagos tény az, melyet már a főcím alatt is említettünk: a kripto történelem legnagyobb változása fog bekövetkezni néhány óra múlva. Joggal merül fel a kérdés, hogyha valójában ekkora változásról beszélünk, miért nem mozdul az árfolyam?

A hírek fontossága kiemelten befolyásoló tényező mind a kriptopénzek, mind pedig bármely más értéktőzsdén. A legtöbbször abban az időpontban, amikorra az a bizonyos hír várható, már árfolyamcsökkenéssel számolhatunk, mivel már napokkal, hetekkel előre mindenki bevásárolt. Jelen esetben ez nem történt meg jelentős mértékben. Az Ethereum árfolyama nem változott jelentősen, ennek oka valószínűleg a félelem, ami az átállás egészét övezi. Vagy sikerül, vagy nem, ahogy történt az a legtöbb teszt alkalmával. Néhány hete viszont a fő teszt sikeresnek bizonyult, ezért is határozták meg azt a blokkszámot, amelynél az éles hálózaton is meg fogják lépni az átállást. Magamat nem tartom biztonsági játékosnak befektetések terén, szeretem az izgalmat, de ebből néhány nappal ez előtt én kis kiszálltam. A tőkém 75%-át tartom Ethereumban, ennek teljes egészét USDT-re váltottam 3 nappal ez előtt, úgy, ahogy azt rajtam kívül rengetegen tették.

Erre éppen azért volt szükség, mert látva, hogy nem mozog az árfolyam, nem kérdés, hogy mindenki tart attól, nem sikerül majd az átállás és ez erősen negatív hatással lesz az Ethereum árfolyamára. Holnap reggel 7:01 lesz az az időpont, amikor sikeres merge esetén újra szélnek eresztem a korábban parkolópályára állított befektetésem. Ha a merge sikeres, az Ethereum dominanciája közép, vagy akár rövidtávon is meg fogja közelíteni a BTC dominanciáját, ezzel akár már a holnap napon az egekbe repítve az árfolyamot.

Mi az, amit majd érdemes lesz bányásznunk?

Sajnos ezzel kapcsolatosan nem szolgálhatok pozitív előjelekkel. Egyszerűbb matematikai műveletekkel megállapítható az, hogy mi fog történi az elkövetkezendő időszakban.

A GPU bányászok jelentős része, egészen pontosan 76%-a bányászik még az átállás előtt 10 órával is Ethereumot. Ez egészen pontosan 915.000.000 Mhs/s, vagyis több, mint 15 millió darab RTX 3070-es videokártya.

Amikor megkérdezzünk a bányászokat, hogy mi az, amire szeretnének átállni, az esetek döntő többségében a Raven coint említik, a Flux-ról inkább most ne is beszéljünk. Jelenleg a GPU bányászok 3, azaz HÁROM! százaléka bányászik RVN-t.. Minél több bányász vesz részt a hálózatban, a jutalom annál több felé oszlik. Ezt nevezzük difficulty, vagy nehézségi szintnek. Jelen számítások szerint egy 6x3070 videokárytából álló rig havi 30$-t termel, 70.1 Ft-os energiaárak mellett. Ez egyébként sem egy szép szám, de valószínűleg a bányászok 30-40%-a szeretne átállni RVN-re. Abban az esetben, ha ez megtörténik, ezerszeresének kellene lennie az árfolyamnak ahhoz, hogy az egy elfogadható, 140$-os havi profitot termeljen.

Ez pedig a következő okból lehetetlen: ha a RVN árfolyama ezerszeresére emelkedik, 680.00.000.000 $-os piaci kapitalizációt kellene magáénak tudnia. Halkan megjegyezném, hogy a BTC kapitalizációja jelenleg 381.000.000.000 $, tehát a Bitcoin értékének kétszeresét kellene érnie.

Mindez persze igaz az összes többi coinra, annyi különbséggel, hogy az esélytelenségi tényező hatványozott.

Mi fog történni a holnapi nap folyamán?

Sikeres merge után egy ritkán látott emelkedést várnék magyar idő szerint 7 órától kezdődően. Véleményem szerint ez most nem a chart elemzések, hanem az ésszerű döntések napja lesz. Az, hogy mire érdemes átállni.. ha őszintén kellene írnom, semmire. Legalábbis az első 1 hét, 1 hónap alatt, de lehet, hogy fél év alatt valószínűleg annyira fog ugrálni a difficulty (nehézségi) szint az összes bányászható kriptovaluta hálózatán, hogy mire észrevesszük, hogy nem termeltünk semmit, sajnos már késő lesz.

Nehéz ez mindenkinek, hosszú és szép időszakot zárunk most le, megannyi tanulással eltöltött óra, 6.5 izgalmakkal teli év, és egy sikeres vállalkozásötlet. Ezzel búcsúzunk az Ethereum jelenlegi formájától és bízunk abban, hogy holnap reggeltől kitárhatja szárnyait a kriptovaluták legnagyobbja!


Címkék: 
Made with 
Copyright © 2021-2022 Cryptoplaza
magnifiercrossmenuchevron-down