Barion Pixel

Mit csináljak a fel nem használt napenergiával? Keress vele!

CryptoPláza bányászgépek bányagépek

Jogos a kérdés. A már meglévő, kiépített napelemrendszer sokszor termel több energiát, mint amennyit a tulajdonos kihasznál. Erre nyújt megoldást a CryptoPlaza napelem programja.

Mindenekelőtt szeretnénk tudatni, hogy nem célunk rábeszélni senkit olyan dologra, melyet nem szívesen végez, ugyanakkor minden érintett számára érdekes lehet a következő számításunk.

Az elmúlt hónapokban kikerekedett rezsiemelkedések miatt ajánlatkérőink körében jelentősen megnövekedett azon leendő Ügyfeleink száma, akiknek saját ötletükből adódóan szeretnék felhasználni a napelemrendszerük többlettermelését úgy, hogy abból még jövedelmük is származzon. Az elgondolás jó, de nézzük, miben tudunk megoldást nyújtani a felesleges energia elhasználásának problémájára?

Aki ezt elolvassa, bizonyosan érdeklődik a kriptovaluták iránt, vagy már foglalkozik is velük. Cégünk kiemelkedően magas minőségben állít össze kriptovaluták bányászatára alkalmas gépeket, melyek legfőbb tulajdonsága az, hogy a villamosenergia felhasználásáért cserébe bonyolult matematikai műveleteket végez. Ezen folyamat során a bányászgépek tulajdonosai kriptovalutában részesülnek, melyet akár azonnal forintra tudnak váltani.

Számoljunk!

Abban az esetben, ha a napelemrendszerünk havi ~600 kWh túltermelést produkál, nagyjából 2.300.000 Ft-os befektetésből jelenlegi (2022.08.09.) árfolyam szerint havonta 105.000 Ft-nak megfelelő kriptovalutát (Ethereumot) képes kibányászni. Természetesen ha az energiafelesleg ennek fele, az összeg is nagyjából feleződik. A befektetett összeg gyorsan képes megtérülni, tekintettel arra, hogy a megvásárolt gép egy bármikor értékesíthető, mobilis termék, aminek az amortizációs értéke évi ~10-15%. Ebből adódóan az 1 év alatt, a felesleges energiából kitermelt összeg ~ 1.200.000 Ft, amely idő alatt a gép csupán 15%-ot veszített az értékéből, így még nagyjából 2.000.000 Ft-ért értékesíthető. Ezzel kalkulálva 1 év alatt minimális kockázat mellett 900.000 Ft-ot termelt.

Az Európában zajló energiaválság hozadéka a videokártya-piac normalizálódását eredményezte az elmúlt néhány hónap során. Az induló áron 270.000 Ft körül piacra bocsájtott Nvidia RTX 3070 típusú videokártyák ára a tavalyi évben néhány helyen az 500.000 Ft-os határt is elérte. Ennek oka a túlzott kereslet volt, ami minden kétséget kizáróan a kriptovaluta bányászat utáni magas érdeklődés volt. Jelenleg ennek a videokártyának a költsége ismét közelíteni az eredeti árát, ezzel minimalizálva az értékcsökkenés kockázatát.

Mi a legrosszabb és legjobb eset?

Próbáljuk mindig átadni az információt a legrosszabb forgatókönyvre is, most sem teszünk másképp.

Az Ethereum bányászat eredményessége soha nem lehet 0. Országunk eddig szinte listavezető volt az energiaárak tabelláján. A világ országaiban már akkor is 68-70 Ft-ot fizettek egy kilowatt áramért, mikor nálunk csak 37-et.

Ez azért fontos, mert a kriptovaluták PoW (proof of work konszenzus mechanizmus) rendszere úgy épül fel, hogy a hálózatot fenntartó node-ok (bányászgépek) elosztott jutalma mindig egységes legyen, mindig mindenki egységes jutalomban részesüljön a gépének számítási teljesítményért cserébe. Az adott időintervallum alatt kibányászható kriptovaluta mennyisége állandó, nem lesz több, így tehát ha kevesebb node működteti a hálózatot, kevesebb felé osztódik ez az összeg, ha pedig többen, akkor szintén ugyanaz az összeg osztódik el, de több felé, ennek eredményeképp kevesebb lesz a jutalom. Ez a nehézségi szint (difficulty). Ettől nem kell tartani, ez így van rendjén. Amikor magas a hozam, többen csatlakoznak, mikor alacsonyabb, többen szállnak ki, ezzel egyensúlyozódik a nehézség. Az alacsonyabb tiszta profit egyik fő okozója az energiaár. Ez azért fontos, mert amikor a legtöbb országban kevésbé eredményes a bányászat, akkor Magyarországon még mindig az, hiszen az átlagos áramköltség feléért bányásztunk. Az, akinek napeleme van, mondanom sem kell, hogy szinte monopol helyzetben van ilyen téren, ugyanis neki az energiaárakkal egyáltalán nem kell kalkulálnia.

Az eredményesség másik fontos összetevője nem más, mint az éppen bányászott valuta árfolyama. A kriptovaluták nem éppen a nyugodt piacról híresek, itt nem szabad megrettenni napi 10-15%-os ugrásoktól. A fenti 105.000 Ft-ot termelő számítás az Ethereum jelenlegi árfolyamával kalkulált összeg, ami napjainkban 1.700$. Csúcsidőben ez 4.800$ volt, így ha türelmesek vagyunk és nem váltjuk át azonnal a kibányászott mennyiséget, a 105.000 Ft-ból akár még havi 299.000 Ft-is lehet, erre pedig azt gondolom, hogy ~1-2 év távlatában nagyon magasak az esélyeink, de nem kizárt, inkább várható tény, hogy a néhai legmagasabb értékét is túlszárnyalja.

Írd meg nekünk, hogy egy hónapban mekkora energiafelesleget termel a napelemrendszered, mi pedig kiszámoljuk, hogy mire képes a többlet!

Napelem túltermelés árajánkatkérés
Made with 
Copyright © 2021-2022 Cryptoplaza
magnifiercrossmenuchevron-down