Barion Pixel

Megéri belekezdeni a bányászatba?

bányász blog és bányász segédlet
CryptoPlaza blog
 2021-09-25

A kriptovaluta bányászat egy meglehetősen érdekes "szakma". Szükség van hozzá némi IT-s érdeklődésre és a passzív jövedelem, bevételi forrás iránti vágynak is meg kell lennie, ahhoz, hogy be merjünk fektetni egy olyan dologba, ami talán a legtöbb kérdőjel elé állítja az embert.

Bányagép építés összeállítás
Bányagép építés összeállítás

A piac egy bár egyre kiegyensúlyozottabb, de minden más tőzsdénél volatilisebb, újkeletűnek mondható piac. A havi termelést befolyásolja a hálózatban részt vevő végpontok (bányagépek) száma, a bányászott kriptovaluta árfolyama és a gépek megfelelő beállítása.

Első befolyásoló tényezőt, a bányászgépek mennyiségéből számolható ki a hálózat nehézségi szintje, a difficulty. Minél többen vesznek részt egy adott kriptovaluta bányászatában, a difficulty szint annál magasabb, mivel a kiosztott jutalom nem arányos a befektetők számával, mindig egyenlő. Általában ez a dolog arányosnak mondható az árfolyammal. Van egy minimum Mh/ havi hozam érték, mely alatt a befektetési láz csökken. Ha ez az érték magas, jön az aranyláz, amikor mindenki csak befektetni szeretne, bármi áron. Ennek csak a már-már megszokott videokártya válság szab határt. Az említett határ talán az évi 60% körüli megtérülés.

Második dolog az árfolyam. Ez egy állandóan változó érték, de annál könnyebb tenni ellene. A megvásárolt bányagép teljesítményéből, a vásárlás során kalkulált havi profitból érdemes meghatároznunk egy határt, hogy mégis mi az az összeg, aminél még kivesszük az 1 hónap alatt megtermelt mennyiséget. Ez alatt a határ alatt csak hozzá kell adnunk egy kis türelmet, és elfogadni azt a tényt, hogy könnyen lehet, 2-3 hónapig nem veszünk ki egy fillért sem. Ha tudunk bánni a türelmünkkel, akkor érdemes megvárni azt az árfolyamszintet, aminél a profitunk visszamenőleg meghaladja a meghatározott értéket. 

Térjünk rá a lényegre! Megéri befektetni?

Ezt a kérdés már ismert vendég nálunk. Egyértelmű választ pár kitétellel lehet rá adni.

  1. Legyél türelmes!
  2. Ne havi profittal számolj, hanem legalább évessel!
  3. Van olyan helyzet, amikor a havi termelés elér egy olyan határt, aminél már inkább azt mondod, hogy olcsóbban is, de megválnál a bányagépedtől, ne tedd!
  4. Ebből adódóan olyan összeggel kezd neki, aminél ez a határ magas, tipikusan "nem fáj, ha elveszíted"

Érvek, ellenérvek

Kezdjük a megtérülési idővel. Jelenleg, 2021. őszén a megtérülési idő 12 hónap. Ez azt jelenti, hogy a befektetésünket a 12. havi profit után realizáltuk. Természetesen beszélhetnénk itt reális megtérülésről, "mi van, ha...", de ez most nem ennek a helye. A ROI 100%, mivel 1 év után megtérül pénzünk.

A bankban az éves 0.05%-os megtérülés jónak számít. Tehát a befektetett 2.000.000 Ft után éves szinten 100.000 Ft-ot kapunk, amiből különböző banki költségek még levonódnak. Így tehát a ROI 5%.

Bányászat során a ROI 20x magasabb, mint a hagyományos befektetéseknél.

Sok ellenérvet nem igazán lehet felsorolni. Szubjektíven kezeljük az ehhez kapcsolatos kérdéseket, mindenféle elfogultság nélkül. Miért ne?

Mit veszíthetünk, és hogyan tudjuk kihasználni ezt a veszteséget?

Több hullámot megélve tapasztaltuk, hogy amikor a ROI 60% alá csökken, szóval a termelés vagy árfolyamingadozás vagy difficulty szint növekedés esetén 60% körüli értékre, a kezdők, vagy a hitetlenkedő befektetők százával adják el bányagépeiket. Ez a gépekre értendő kereslet-kínálat megborul, a megvásárolt gépek értékei csökkenésnek indulnak.

A tudatos befektetők ilyenkor élvezik a legjobban a helyzetet, mivel nagy előnyt jelent számukra az elkövetkezendő időszak. A szétbontott rigekből származó videokártyák a használt piacra kerülnek, a gamerek felvásárolják ezeket. Ennek eredményeként a nehézségi szint csökken, nagyobb lesz a termelése azoknak, akik ebben az időszakban is kitartanak. Az előzőleg említettekre visszatekintve, a tudatos bányásznak nem szabad profitot realizálnia. Képbe kerül az elengedhetetlen türelem, amire néhány hónapig szükségünk lesz, mert nem látunk profitot, csak az akkor értékét veszett valuta mennyisége növekedik a pénztárcánkban. Ha valóban türelmesek voltunk, a következő árfolyamemelkedés általunk meghatározott csúcspontján beválthatjuk a stable coinok egyikére az azóta is növekedő valutamennyiséget. Abban az esetben, ha az általunk célként kitűzött határ magasabb, mint a profithiányos időszakban lévő árfolyam, csökkentettük a megtérülési időt. A ROI 12 hónapról teljesen reálisan csökkent 5-6 hónapra, visszamenőlegesen.

Made with 
Copyright © 2021-2022 Cryptoplaza
magnifiercrossmenuchevron-down